Copywriting | Zdenka Linka | 7. 5. 2021

Google Dokumenty nebo Word? Souboj titánů z pohledu copywritera

Už jako elévku píšící nadpisy ve Wordartu, od střední školy vychovávané k práci ve Wordu, účastnici soutěží ve Wordprocessingu a následně korporátní myš byl pro mě Word vždycky nástroj č. 1. Po odchodu na volnou nohu a zároveň díky klientům jsem musela začít používat Google Dokumenty. Nejdřív jsem špačkovala, teď si užívám jejich výhody. A někdy zase přepnu pěkně zpátky do starého dobrého Wordu. Každý den svádí obě platformy boj o mou pozornost. Která vyhrává?

1. Počet znaků

Výzva každého PR textu pro tištěná média a na sociální sítě – přesný počet znaků. Tady jasně vítězí Google se svým zobrazováním během psaní. 

Google Docs vs MS Word: 1:0

2. Obrázky

Vložení obrázku do textu jde v obou případech raz-dva, ale zpětně je stáhnout je pro mě v Dokumentech trochu peklo. Word tady zasazuje ránu svým pravým klikem.

Google Docs vs MS Word: 1:1

3. Revize

Pošlete text klientovi a pokud bude svědomitý, pošle vám ho zpět ve změnovém režimu. Tady se přikláním k Wordu – mám ráda možnost si zapnout jednoduché zobrazení změn, zvlášť, pokud je revidujících víc. Pro Microsoft mluví i funkce porovnání dvou dokumentů (zvlášť užitečná, pokud klient režim změn nezapnul).

Google Docs vs MS Word: 1:2

4. Sdílení

Co si budem, ukládání na Onedrive a Sharepoint je sice prima, ale pro uživatele typu já dost user unfriendly. Tady Google vrací úder jednoduchostí a rychlostí nastavení oprávnění.

Google Docs vs MS Word: 2:2

5. Formátování textu

Ani jeden program nevyniká nějakými funkcemi navíc, ale jen prostým rozložením panelu nástrojů. Záleží taky, co od svého textu chcete. Najít ale v Google Dokumentu přeškrtnutí mi napoprvé chvilku zabralo. Plus pro Word!

Google Docs vs MS Word: 2:3

6. Online verze

Word online ne, prostě ne. Omezené funkce vedou k tomu, že stejně jako první klikám na zobrazit v desktopové aplikaci.

Google Docs vs MS Word: 3:3

7. Subjektivní hodnocení

Kdo vyhraje? Musí být vůbec nějaký vítěz? Pokud ano, přikládám poslední kritérium hodnocení – subjektivní pocit. Je to ale těžké. S Google Dokumenty jsme si na sebe za tu dobu, co se známe, docela zvykli, a zapínám je častěji. Jsou ale chvíle, kdy radši klikám rovnou na Word. Vzhledem k tomu, že ale hodně často napíšu text v Google Dokumentech a pak ho stahuju pro klienta do Wordu, musím dát rozhodující bod právě Googlu. 

Google Docs vs MS Word: 4:3 – finální výsledek

Souhlasíte s vývojem zápasu nebo byste přidali další kola? Napište mi na zdenka@zdenkalinka.cz nebo na LinkedInu, co štve na kterém programu vás (protože na chválení si v ČR moc nepotrpíme).

Další články

Cena copywritingu: jaká je, s čím se setkáte a podle čeho ji vyhodnotit

Věštění z křišťálové koule nebo bodování krasobruslení. I tak už naši klienti pojmenovali vyhodnocování nabídky na copywriting pro svou firmu. Pokud jste na tom stejně a tápete, jestli je hodinovka 1 650 Kč hodně, nebo málo, čtěte dál. Zjistíte, s jakým typem nacenění copywritingu se setkáte, kde se cena pohybuje a podle čeho ji vyhodnotit.

V čem plánovat obsah

Nástroje pro plánování obsahu jsou nedílnou součástí každého marketéra. Je vám ale určitě jasné, že neexistuje pouze jeden, který by všichni využívali. Připravila jsem pro vás přehled těch nejvyužívanějších se všemi plusy i minusy. Který si po přečteni článku osvojíte vy?

Shluk písmen, nebo precizní texty? Aneb co dostáváte, pokud vám copywriting obstarává ZL

Zdá se to jako banalita, ale čím víc se bavím s klienty, kolegy branďáky a známými, tím víc si všímám, že výstupy od copywriterů jsou stejně rozdílné jako pověstné nebe a dudy. Pojďte se podívat, v jaké kvalitě dostanete texty ode mne a jaká pravidla tlačím i do spolupracujících kolegyň.