B2B marketing | Zdenka Linka | 13. 1. 2021

Marketing Canvas – vzor ke stažení zdarma

Marketingová strategie je takové magické zaklínadlo. Některé zaklíná doopravdy - často se lidé tak nějak automaticky postaví do obranné pozice, když ji po nich my marketéři chceme. A občas se není čemu divit - za strategií stojí spousta práce, přemýšlení a debat. Možná se také klient už někde spálil a prostě nechce znovu věnovat úsilí (a finance) jen debatování o tom, kam firma míří a proč. Někdy naopak není jednoduché dát strategii dohromady a vzniká tak nějak za pochodu. Co je správně, ponechme stranou. Pojďme raději řešit, jak z toho ven. Mám pro vás tip, který pomohl mě a díky kterému jsem většinou alespoň v základu schopná pochopit, „kudy tudy na ten marketing“ a postupně se dopracovat dál: marketingový canvas.

Originál marketingového canvasu je z Německa

S Marketing Canvasem jak ho znám a používám, jsem se poprvé seznámila na konferenci B2B Marketing Days, kterou jsem už chválila v jiném článku. Všechen kredit proto patří Susanne Trautmannové, která tento model na konferenci představila. Mně chvíli ležel v šuplíku (no dobře, na Google Drive), dokud jsem ho na volné noze nezačala využívat mnohem víc. U některých klientů ho procházíme zcela cíleně, jinde si ho doplním alespoň pro sebe. Když už jsem ho ale měla přeložený, napadlo mě, že by mohl být užitečný i vám.

Proč se zabývat marketingovým canvasem

Marketing Canvas (stejně jako Lean Canvas a všechny ostatní canvasy) má jednu velkou výhodu - vše podstatné máte na jednom papíře. Možná zkratkovitě, možná příliš povrchně, ale pro připomenutí/získání základní představy o firmě/produktu/službě to stačí. Prolínají se do něj zároveň informace z/pro sales, takže za mě značka ideál. Poslouží tak třeba pro nastavení komunikace při:

  • spouštění nového produktu/služby

  • expanzi

  • ujasnění, zda jdete správným marketingovým směrem kdykoli během života firmy

Užijete ho při založení firmy i ve fázi, když už nějakou dobu existujete a jen chcete dát marketingu větší důraz; při zaučování nových kolegů i briefingu agentury. Je prostě fajn ho mít po ruce. A i kdybyste nakrásně nechtěli canvas, ale jinou formu, jen do toho! Důležité je se ptát (a vědět odpovědi) na to důležité.

Jak marketingový canvas vyplňovat

Pokud se vrhnete na vyplňování marketingového canvasu sami, doporučuji pár tipů na přípravu:

1. Pozvěte na schůzku zástupce minimálně těchto oddělení:

  • sales (ten je snad bez debat)

  • marketing (pro ten to přeci vzniká)

  • vývoj/výrobu (prostě ti, kteří tvoří to, co budete prodávat)

  • zákaznickou podporu (mají důležitou zpětnou vazbu)

  • kohokoli, kdo přichází do styku se zákazníky a může pomoci

2. Zvolte moderátora

Určete (nebo pozvěte) někoho, kdo vám diskuzi odmoderuje, bude se ptát doplňujícími otázkami a bude vás naopak krotit, když někde půjdete do zbytečného detailu. Člověk zvenčí má jednu výhodu oproti internímu člověku - není zaujatý. Dokáže tak možná vidět to, co vy (už) ne.

3. Vyčleňte si čas

Možná zvládnete celý canvas za jedno dopoledne, možná bude třeba v půlce přestat, nechat věci uležet a znovu se k nim vrátit za pár dní. Připravte se ale, že canvas není aktivita na půl hodiny.

4. Pokládejte ty správné otázky

Ptejte se sebe i týmu několika otázkami na každé políčko, abyste obsáhli vše podstatné. Jakými otázkami, ptáte se? Ha! Tady si vás (snad) trochu zaháčkuju - každou část canvasu proberu postupně ve zvláštním článku. I když jsou některé otázky (a odpovědi) nejspíš jasné, třeba se mi podaří vás překvapit. :-)

5. Naplánujte další kroky

Co se bude muset stát po vyplnění? Kdo bude za co zodpovědný? Jaké budou termíny? Naplánujte si, co vše vám z canvasu vyplývá, ať už je to doplnění některého políčka, které jste nebyli schopni objektivně vyplnit (a musíte tak udělat třeba průzkum trhu) nebo naopak konkrétní kroky marketingové komunikace.

Tak, teď zbývá jen stáhnout marketingový canvas, pořádně se nadechnout a pustit se do toho. Dejte vědět, jak jste uspěli! ;-)

Další články

Vždyť je tam přelepk!

Autorská slepota je vědecky dokázána. Nejedné firmě udělala ve výstupu paseku. Pokud v tom umíte chodit, uděláte z přelepku nástroj pro další komunikaci. Jak nad autorskou slepotou vyzrát jsem vám sepsala do miničlánku.

Content marketing - ta správná žížala pro vaše ryby

Zaujmout zákazníka můžete několika způsoby. Už dávno to není jen text a obrázek. Prozkoumejte a osvojte si možnosti obsahového marketingu. Důležité je jedno – chytit a dostat až na břeh. Tento článek vám s obsahovým rybařením pomůže.

404 – B2B not found

B2B marketing se tolik od B2C marketingu neliší. Používá stejné metriky, nástroje i zákonitosti. Přesto to nejsou jednovaječná dvojčata a B2B má své odlišnosti. Jaké to jsou a jak s nimi pracovat se dozvíte v tomto článku.