Copywriting | Zdenka Linka | 11. 3. 2024

Cena copywritingu:
jaká je, s čím se setkáte
a podle čeho ji vyhodnotit

Věštění z křišťálové koule nebo bodování krasobruslení. I tak už naši klienti pojmenovali vyhodnocování nabídky na copywriting pro svou firmu. Pokud jste na tom stejně a tápete, jestli je hodinovka 1 650 Kč hodně, nebo málo, čtěte dál.

S jakým typem nacenění copywritingu se setkáte

Mezi copywritery najdete zarputilé zastánce různého stanovení ceny. Někdo se bude bít za normostrany (NS), někdo za hodinovku, jiný nedá dopustit na projektovou odměnu. A to nejlepší? Většinou stanovení ceny kombinujeme. 🙂 

Jak se v tom však vyznat jako klient? Přečtěte si o typech a výhodách jednotlivých nacenění copywritingu.

Cena copywritingu dle normostrany (NS)

Zatímco u kupování prostoru v médiích je cena za normostranu standardem, u copywritingu bych s ní byla opatrná. Určitě není od věci si s copywriterem stanovit přibližný rozsah výstupu. Třeba u PR článků to dává smysl, ale u webu nebo sociálních sítí? Tam se normostrany stanovují těžko. Důležité jsou i jiné parametry – přitažlivost pro čtenáře a algoritmy, přesahy do UX… Zkrátka, normostrana je občas fajn, ale stejně ji bude copywriter tak nějak podvědomě převádět na hodiny. 

V různých facebookových skupinách najdete nabídky práce pro copywritery s odměnou třeba 80 Kč za NS. Sama jsem je na začátku přijímala. Ale zkusme si to přepočíst… Pokud natrefíte na pečlivého copywritera, bude si chtít něco tzv. načíst – o firmě, o službách, o konkurenci… Bude chtít pochopit vašeho zákazníka i tonalitu (to, jak se značka vyjadřuje). A to nějaký čas zabere, minimálně hodinu. Pak se copík vrhne do psaní a za hoďku má tu normostranu hotovou. Ale chcete být firmou, která platí lidem 40 Kč na hodinu? 80 v lepším případě?

Kde se pohybuje cena copywritingu za NS

Na trhu najdete ledacos, od pár korun po stovky korun za jednu stranu, protože copywriter normostranu nacení podle toho, kolik s ní stráví času. A pokud se setkáte s cenou v řádech desítek korun, buďte opatrní…

Podle normostrany naceňují například:

Hodinová sazba v copywritingu

Hodinovka je pravděpodobně nejčastější metrikou stanovení ceny. Pro vaši firmu se hodí, pokud chcete pravidelnou spolupráci, ale nevíte přesně, kolik obsahu (a jaký) budete tvořit. Případně pro jednorázovou akci. Spolu s hodinovou sazbou se určitě doptejte i na to, co daný copywriter stihne za X hodin. Můžete totiž naletět nižší hodinovce, podobně jako jeden náš klient.

Tato firma se pohybuje v e-commerce, a tak je jasné, že věci se musejí dít rychle a taky za adekvátní cenu. Když jsme klientovi poslali svou hodinovku, odmítl nás s tím, že si vybrali někoho levnějšího… Jenže. Po pár měsících spolupráce zjistili, že musí články třikrát vracet a trvá tak třeba 3 hodiny copywritera + 2 hodiny interního člověka, než se k něčemu dopátrají. A to je škoda. Když jsme zkusili spolupráci znovu, zjistili, že sice platí víc za hodinu, ale obsah je hotový napoprvé s drobnými komentáři, takže copywriter i oni sami stráví mnohem méně času revizemi. Více je někdy zkrátka méně… 

Kolik si bere externí copywriter na hodinu

Hodinovka by měla odpovídat především zkušenostem copywritera, ale leckdo tady soupeří se sebevědomím. Narazíte tak na copíky, kteří mají nadhodnoceno, protože si věří nebo potřebují z nějakých důvodů omezit poptávku, ale taky na skryté šampiony. Ti si možná tolik nevěří nebo na volné noze začínají, a tak mají hodinovou sazbu níž.

Podle naší minianalýzy trhu se nyní obvyklá cena pohybuje v rozmezí 1 200–1 800 Kč u seniorních copywriterů. Alespoň v únoru 2024, kdy článek vzniká. Vycházeli jsme z údajů na webech jednotlivých kolegů. Zlatý střed je někde kolem 1 500 Kč, kde se pohybujeme i my ve Zdenka Linka, pokud se domluvíme na pravidelné spolupráci.

Takto naceňují copywriteři svůj čas v únoru 2024:

Jméno copywritera

Hodinová sazba

Martin Schwarz (Psavá ruka)

899 Kč

Tereza Kubíčková (Živá inteligence)

1 100 Kč

Radek Brázdil

1 200 Kč

Milada (Nox) Zemanová

1 250 Kč 

Nikola Kozohorská

1 250 Kč

Zdenka Ševčíková (Nejlepší kopička)

1 300 Kč

Yulia Skadchenko

1 500 Kč

Eva Žáčková

1 500 Kč

Vojtěch Hulinský (Koktající copywriter)

1 515 Kč *

Nina Moravcová (Nejostřejší tužka)

1 515 Kč **

Dalibor Behún (Šílený korektor)

1 690 Kč

Bára Hlavicová (Komuniké)

1 800 Kč

Roman Věžník

1 800 Kč

Cena copywritingu za den/manday

Zdá se, že ocenění služeb za celý den, jak to vídáme například v IT světě, se dostává i do copywritingu. A tak u některých našich kolegů najdete cenu za den jejich práce. Dle našeho názoru jde o odnož hodinové sazby, a proto ji dále neporovnáváme.

Projektová odměna za copywriting

Projektová odměna má pro vás jednu velkou výhodu: víte, co říct managementu, kolik napsat do budgetu, a neřešíte, jestli copywriter strávil psaním 10, nebo 100 hodin. Určitě se hodí pro jasně definované projekty (ha!). Osobně ji máme nejradši pro weby, brožury a další kusy obsahu, kde si předem stanovíme rozsah prací. 

Pokud znáte mantinely svého obsahového projektu, určitě zkuste projektovou odměnu. Přinese klid vám i copywriterovi. Ten nebude muset řešit, že má zrovna tvůrčí blok nebo nad něčím strávil o hodinu déle, než si myslel. Obě strany tak můžou počítat s určitou předvídatelností a naplánovat harmonogram i cash flow.

Pro copywritery má projektovka určitě jednu nevýhodu, a to pokud špatně odhadnou pracnost. Pak už záleží na každém, jestli se chce pouštět s klientem do diskuze… Osobně jsem se takto spálila u většího projektu jednou. Beru to však jako riziko podnikání a na klienta to nepřenáším. Pro příště však vím, že si musím dát mnohem větší rezervu na nastudování složitějšího tématu. 🙂

Jak se pohybuje projektové nacenění u copywriterů?

Zpracovat porovnání těchto cen je trochu složitější. I když jsme v cenících copywriterů našli orientační ceny za textaci webu, každý ji má pojatou trochu jinak. Na tom není nic špatného, jen bychom porovnávali jablka s hruškami. Proto zde raději projektové ceny vynecháme. Jsme si však jisté, že všichni copíci vám v případě zájmu zpracují nabídku na míru vašemu zadání.

Pravidelná odměna (paušál) za copywriting

I vy můžete mít k ruce svého copywritera pravidelně a mít tak jistotu, že vaše texty budou jednotné. Pokud si s copíkem domluvíte pravidelnou spolupráci, obvykle sáhne po přátelštější sazbě. A to se vám může vyplatit, pokud texty vytváříte (nebo chcete vytvářet) pravidelně.

Pravidelná odměna má opět výhodu předvídatelnosti. Vy víte, že je vám k ruce copywriter a máte nižší sazbu než při nárazové spolupráci, copywriter počítá s tím, že si na vás udělá čas. Problém může nastat, pokud zjistíte, že příprava podkladů nejde tak, jak jste si představovali. V takovém případě doporučujeme s copíkem co nejdřív komunikovat, jaká je situace, ať se tomu přizpůsobí. Nikdo asi nechceme fakturovat za nevyužité minuty, nejsme telefonní operátoři. 🙂 Vždy však záleží na individuální dohodě mezi vámi a copywriterem.

Jaké jsou paušály copywriterů?

V tabulce níže uvádíme přehled těch copywriterů, u kterých jsme našli, že nabízejí zvýhodněnou cenu v případě balíčku předplacených hodin, dlouhodobé spolupráce apod.

Jméno copywritera

Hodinová sazba

Zvýhodněná hodinová sazba

Martin Schwarz (Psavá ruka)

899 Kč

neuvedeno

Yulia Skadchenko

1 500 Kč

1 200 Kč

Vojtěch Hulinský (Koktající copywriter)

1 515 Kč

1 250–1 333 Kč

Jak vyhodnotit cenu za copywriting

Nyní už snad máte lepší představu o tom, s jakým typem cen se v copywritingu setkáte. Jak tedy přistoupit k vyhodnocení toho, kdo pro vás bude nejlepší? Pokud bych byla na vašem místě, řešila bych tyto faktory:

  1. Zkušenosti

  2. Lidská souhra

  3. Cena

Zkušenosti

Copywriter nemusí znát dopodrobna váš obor, i když to může být samozřejmě plus. Pokud se však pohybujete v e-commerce, hledejte copíka, který má zkušenost s e-shopy. Jestli jste B2B firma, copywriter pohybující se v B2B vám ulehčí spoustu vysvětlování apod. 

Zároveň se dívejte na zkušenosti s typem obsahu, který potřebujete. Tisková zpráva se zkrátka píše jinak než web a potřebujete tam jinou sadu dovedností a jiné copy. 

Lidská souhra

To může být někdy největší kritérium. Za 4 roky na volné noze se mi nikdy nevyplatilo jít do projektu, kde jsem už na první schůzce měla pochyby a naopak. Pokud je máte vy a copywriter vám zkrátka nesedí, je lepší se porozhlédnout jinde.

Cena

Cenu jsme probrali ažaž. Jak jsme ale už zmínili, někdy nižší hodinovka neznamená nižší celkovou cenu. Je dobré se na cenovku dívat v kontextu dvou předchozích bodů. Určitě vám totiž půjde tvorba textů lépe od ruky s někým, s kým si rozumíte. Stresu už máme všichni v byznysu dost, tak není třeba si ho přidělávat ještě v copywritingu. 🙂

Přejeme šťastnou ruku při výběru toho správného copywritera pro váš projekt!


Zdenka Linka

Zdeňka Linková, alias Zdenka Linka je seniorní content marketér s 15 lety zkušeností v B2B. Prošla si financemi, obchodem i marketingem a má tak přesah do spousty oblastí i pochopení pro firemní procesy. :) Životem ji provází vnitřní přísnost, kterou však klienti i kolegyně v týmu z nějakého záhadného důvodu akceptují.

Sháníte copywritera?

Máte ho na kliknutí myši. 🙂